20 sierpnia 2015

Pomysl na szybki obiad - czyli potrawka z czerwonej soczewicy i kurczaka


Dzisiaj, przedstawiam Ci prosciutki i szybciutki przepis na pyszny i zdrowy a przede wszystkim pozywny obiad, ktorego przygotowanie nie powinno zajac Ci dluzej niz pol godziny. Czas jest teraz dla mnie jak na wage zlota jesli chodzi o przygotowywanie posilkow. Przy dwojce malych dzieci, gdy oczy trzeba miec ( doslownie) z tylu glowy, nie ma miejsca na czasochlonne przygotowywanie skomplikowanych potraw. Musi byc prosto i szybko, ale co najwazniejsze smacznie i zdrowo.
A wiec do dziela! ;)

Potrzebujesz [ na 4 porcje ]:


  • 2 piersi z kurczka ( sredniej wielkosci),
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy ( luskanej) 
  • 1 srednia cebula
  • pol papryki zoltej ( w kosteczke) 
  • pol papryki czerwonej ( w kosteczke) 
  • 3/4 szklanki mrozonego zielonego groszku 
  • 1 lyzeczka kurkumy
  • sol + pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smazenia
Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni wraz z 1 lyzka oliwy z oliwek podsmazam pokrojona w poltalarki cebule i od razu dodaje do niej troche soli morskiej. Spowoduje to, ze cebula ladnie zmieknie i nie przypali sie. Podsmazam ja do momentu, az sie zeszkli, a nastepnie przekladam do salaterki i odstawiam na pozniej.
Nastepnie na petelnie wrzucam kurczaka uprzednio pokrojonego w kosteczke i juz na patelni do smaku doprawiam go sola i pieprzem. Mieszam i smaze go do momentu, az uzyska zloty kolor. Potem dorzucam do niego cebulke, ktora wczesniej zeszklilam, pokrojona w kostke papryke zolta i czerwona, groszek. Wszystko mieszam i przesmazam przez chwile. Nastepnie dodaje 1 szklanke czerwonej soczewicy, zalewam 2 szklankami wody, dosypuje1 lyzeczke kurkumy i wszystko dokladnie mieszam. Potem nakrywam pokrywka i zostawiam pod przykryciem na malym ogniu, dotad az soczewica specznieje, czyli bedzie ugotowana.



Do potrawki zrobilam salatke z tego co akurat mialam dostepnego w lodowce. W moim przypadku byla to: salata lodowa, pomidorki kotajlowe( czerwone i zolte, ktore pokroilam w cwiartki), ogorek zielony i rzodkiewki pokrojone w poltalarki oraz posiekana natki pietruszki plus odrobina oliwy z oliwek, oregano oraz  sol i pieprz do smaku. Do tego zestawu salatkowych skladnikow, smialo moglam tez dodac kilka oliwek ( czarnych badz zielonych) lub papryki czerwonej co dodatkowo wzbogaciloby jeszcze jej smak.
To jest akurat moja wersja, ale Ty mozesz ( a nawet powinnas) wykonac swoja ulubiona, ktora najczesciej robisz i jesz :)



Acha, prawie zapomnialabym powiedziec, ze jesli nie masz akurat pod reka soczewicy, to smialo mozesz ja zastapic  ryzem bialym lub brazowym. ALE ( mam jedno ale), jesli zdecydujesz sie na uzycie ryzu brazowego, to proponuje Ci go wczesniej podgotowac, zanim wrzucisz go do reszty skladnikow, gdyz gotuje sie on nawet do pol godziny.
Jesli natomiast wybierzesz ryz tradycyjny, czyli bialy, to postepujesz dokladnie tak samo jak w przepisie, ktory podalam Ci wyzej i tylko zamiast szklanki soczewicy dodajesz szklanke ryzu i to wszystko :)

Zycze smacznego i czekam na relacje! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram

Etykiety