Hej, hej, jak spedzasz dzisiejsze popoludnie??? A przypadkiem nie zastanawiasz sie moze nad tym co by tu upitrasic na jutrzejszy, albo nawet dzisiejszy obiad?? Jesli tak, to chce Ci powiedziec, ze trafilas w dobre rece - a raczej miejsce :) W tym poscie znajdziesz dokladnie to, czego szukalas.
Zabiegana, po ciezkim dniu w pracy albo przy swoich kochanych pociechach najzwyklej w swiecie padasz czasmi na twarz ( doslownie i w przenosni). I nie masz wtedy ani sily, ani ochoty na to, aby przez pol dnia stac i gotowac obiad... Wtedy to, najlepiej chcialabys zrobic cos, co pozwoli Ci spedzic w kuchni minimalna ilosc czasu. Tak, abys mogla go spozytkowac w miejscach, ktore zdecydowanie bardziej zasluguja na Twoja uwage :)... Miejscach, takich jak to, czyli moje internetowe cztery katy;)
Doskonale Cie rozumiem. Jako pracujaca mama dwojki dzieci w wieku od 1 do 3 lat mam pelne rece roboty i powiem tylko tyle, ze nie narzekam na brak zajec czy nude :) Czas jest dla mnie momentami jak na wage zlota i dlatego bardzo cenie sobie potrawe, ktora mam zamiar sie z Toba za chwileczke podzielic ;)
Dzisiaj, mam dla Ciebie przepis, ktory jest niesamowice prosty i szybki w przygotowaniu. Malo tego, jest przede wszystkim bardzo smaczy, lekkostrawny i zdrowy. Jestem przekonana, ze zadowoli on i zaspokoi nawet najbardziej wybrednych i wymagajacych czlonkow Twojej rodziny ;)
Nie przeciagajac juz, zabieram sie wiec do pisania.
Potrzebujesz [ na 4 porcje ]:
- jeden duzy brokul
- 1,5 - 2 srednich piersi z kurczaka
- 1 szklanka ryzu ( bialego badz brazowego )
- 2 zabki czosnku przecisniete przez praske
- 1 mala, czerwona papryczka chilli ( pokrojona w drobna kosteczke) - moze byc tez zielona jesli nie masz akurat czerwonej
- 1 lyzka stolowa oliwy z oliwek
- sol & pieprz do smaku
- ziola prowansalskie
- oregano
- papryka slodka mielona
Do salatki:
- duze opakowanie pomidorkow koktajlowych ( jak najbardziej moga byc rozne odmiany w roznych ksztaltach i kolorach)
- szczypiorek
- glazura z octu balsamicznego / syrop balsamiczny
Sposob przygotowania:
Brokuly podziel na mniejsze rozyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie, az beda al dente ( czyli nie za miekko, bo bedziemy je jeszcze podsmazac na patelni, a nie chcemy, zeby nam sie za bardzo rozwalily). W drugim garnku ugotuj ryz z odorbina soli. Juz od jakiegos czasu stosuje zasade : na 1 szklanke ryzu wlewam 2 szklanki wody i w ten sposob mam pewnosc, ze ryz zawsze wyjdzie mi na sypko :)
Nastepnie, na patelni teflonowej ( albo takiej, na ktorej nic Ci nigy nie przywiera) rozgrzej oliwe z oliwek i wrzuc piers z kurczaka (uprzednio pokrojona w kosteczke), po czym bezposrednio na patelni dopraw do smaku sola i pieprzem oraz papryka slodka. Gdy kurczak ladnie zarumieni sie "na zloto" wtedy dodaj ugotowane ( wczesniej odedzone oczywiscie) brokuly, wymieszaj z kurczakiem i smaz wszystko razem na dosc wysokim ogniu przez ok.2-3 minuty. Nastepnie dodaj pokrojona w kosteczke papryczke chilli oraz przecisniety czosnek i co jakis czas mieszajac smaz na wysokim ogniu przez kolejne 3-4 minuty, po czym dodaj ugotowany ryz, ziola prowansalskie, oregano oraz sol i pieprz ( do smaku).Przemieszaj wszystko razem, tak aby ryz dobrze sie podgrzal i polaczyl z pozostalymi skladnikami. Jesli zauwazysz,ze potrawa zaczyna lekko sie wysuszac dolej wtedy troche przegotowanej wody z czajnika - kilka lyzek stolowych powinno wystarczyc i gotowe!
Tak przygotowana potrawe podawaj z uprzednio przygotowana salatka z pomidorkow koktajlowych poprzekrawanych na cwiarteczki ( moga to byc rozne odmiany, o roznej wielkosci i w roznych kolorach - do wyboru do koloru) i posypana posiekanym szczypiorkiem, a na sam koniec lekko polana glazura z octu balsamicznego ( balsamic glaze ) znana rowniez pod nazwa : syropu balsamicznego.
Glazura ta nada charakterystycznego i lekko slodko-kwasnego smaku, nie tylko salatce z pomidorkow koktajlowych, ale tez i calej potrawie.
Smacznego!
P.S. Koniecznie wyprobuj ta potrawe i opwiedz mi o swoich wrazeniach, zostawiajac komentarz pod tym postem ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz